Klicka här för att bli medlem!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Stuvsta Idrottsförening
Huvudförening

MATCH OCH TRÄNING

Nedan finns praktisk information och riktlinjer vid match och träningar. Såsom spelformer, hall instruktioner och riktlinjer vid provträningar, match-ändring och grov utvisning. 

SPELFORMER - PLANSTORLEKAR
I Sverige har vi nationella spelformerna för barn- och ungdomsfotboll och syftet med de olika spelformer är att få fler att spela längre genom att använda rätt spelform för rätt ålder & mognad.

Det finns fem olika spelformer, 3 mot 3, 5 mot 5, 7 mot 7, 9 mot 9 och 11 mot 11. I nedanstående material kan du läsa mer om varje spelform.

 

OBS! Straffpunktens avstånd från mållinjen vid 9 mot 9: 9 meter vid 7 mot 7-mål, 9 meter vid 9 mot 9-mål och 11 meter vid 11 mot 11-mål.

 

HALLAR & ANVÄNDNING AV DROPPE
Instruktioner hallar i Huddinge Kommun
 

I bifogat dokument så finner ni instruktioner om hallar i Huddinge Kommun:

Om ni är intresserade av mer information om storlekar etc rörande kommunens hallar/gymnastiksalar, se bifogat dokument:
 

Användning av droppe

 

Varje lag i Stuvsta får minst en föreningsdroppe. Droppen används till:

 
  • Tända ljuset. Droppen kan användas för att tända ljuset till planer som Stuvsta IF har bokat träningar eller matcher till. Belysning på Stuvsta IP Stora planen tänds med droppe ( läsaren sitter på husfasaden vid 5-6 omklädningsrum. Lilla planen finns en knapp på kortsidan av sporthallen för att tända träningsbelysning, vill man ha bättre belysning behövs droppen och att planen är bokad och då finns läsaren på fasaden mot lilla planen).
  • Komma in i gymnastiksalar på vintern, samt för att komma in i omklädningsrum och toaletter på Stuvsta IP ( Fotbollen har omklädningsrum 5-6 med ingång mot stora planen)
Koden är 5555 och fungerar 30 minuter innan träning och 60 minuter innan match.
 
Instruktioner ifrån Huddinge kommun:
  • Gå in
    • Visa droppe - (bort med droppen) - slå kod - grön lampa lyser
  • Ge laget egen tillfällig kod (t ex 4444). Görs vid varje gång ni vill använda funktionen.
    • Ledaren öppnar enligt ovan.
    • Visa droppen och slå koden en gång till - slå * och lagets kod (t ex 4444) och slå * igen.
    • Nu kan "eftersläntrare" komma in under 60 minuter om de slår koden. 
  • Gå ut.
    • Sista laget larmar på (om ni vet att inget annat lag kommer efter)
    • Slå # (fyrkant) - visa droppe - (bort med droppe) - slå kod - röd lampa lyser.

För dokument med information ifrån kommunen, se droppanvisning.pdf

 
 
TRÄNING - REKOMMENDATIONER PROVSPEL
 
Bakgrund
Det är inte ovanligt att spelare i olika åldrar vill provträna för en annan klubb av olika anledningar. Det kan vara känsligt och svårt att veta hur man ska agera vid dessa tillfällen. Det är inte heller ovanligt att det uppstår en viss irritation mellan klubbar, lag och ledare vid dessa tillfällen. Därför har StFF tagit fram rekommendationer kring detta.
 
Syfte
Att vägleda spelare, föräldrar, ledare och klubbar i provträningsprocessen.  Att minska irritation mellan klubbar och ledare kring denna process.
 
Riktlinjer
  • Vi rekommenderar att barn/spelare INTE byter klubb under pågående speltermin. 
  • Alla provträningar/klubbyte ska ske utifrån spelarens egen önskan. 
  • Vid provträning/klubbyte ska den första kontakten tas av spelaren eller spelarens målsman på eget initiativ.  All annan kontakt anses vara ett värvningsförsök.  
  • Kontakt inför provträning/klubbyte ska följa följande ordning 
    • Spelaren/målsman kontaktar nuvarande förening.
    • Spelaren/målsman kontaktar den ”blivande” föreningen. 
    • ”Blivande” förening kontaktar den nuvarande föreningen. 
    • Provträning genomförs 
  • Riktad information till spelare eller grupper av spelare i andra föreningar anses vara ett värvningsförsök. 
  • Öppna träningar bör ske under icke-säsong. 
Övrigt
I tävlingsbestämmelserna, 1 kap – Allmänna bestämmelser 1§, finns en värvningspolicy för spelare upp till 14 års ålder. Om provträning sker enligt ovanstående riktlinjer kommer det inte anses vara en värvning. Det finns fler scenarion som inte heller skulle anses vara en värvning, men det tydligaste är att hålla sig till riktlinjerna ovan. Men dessa riktlinjer är bra att följa oavsett ålder på spelare.
 
 
MATCHÄNDRING
Om du av någon anledning måste ändra datum eller tid på en match ska du göra så här:
  • Ta kontakt med din motståndare och gör upp om ny dag och tid (tänk på att motståndarlaget har rätt att säga nej).
  • Boka plantid via kansliet (om det är er hemmamatch). Kansliet har generellt inte möjlighet att leta lediga matchtider då vi har närmare 70 lag i seriesystemet. Så kontrollera dels om det finns lediga träningstider (av de som Stuvsta IF blivit tilldelade) som kan användas för matchtid (Se Träningstideri menyn), och dels via kommunens bokningssystem (Se Huddinge kommuns bokningssystem
  • Meddela Stockholms Fotbollförbund om ändringen (OBS! senast 8 dagar före ursprunglig och ny matchtid) på särskild matchändringsblankett som ska skickas in och finns här: Matchändring STFF
  • Du får en bekräftelse på om ändringen godkänts eller inte. Även här är det bra att du kontaktar motståndarlaget igen för att bekräfta att ni har samma information.

För att slippa en högre avgift ska matchändringsblanketten vara förbundet tillhanda senast åtta dagar före ursprunglig matchtid, respektive senast åtta dagar innan ny matchtid om matchen tidigareläggs. Detta är också en förutsättning för att vi ska hinna med att boka av domaren samt boka ny domare till matchen.

 

OBS- om det gäller ändring av 5vs5 & 7vs7 matcher, och det gäller hemmamatch måste ni kontakta kansliet om flytten. Anledningen är att Stuvsta IF administrerar domare till dessa matcherna. 

 

Du får inte flytta match från våromgången till höstomgången och ej heller flytta en match så att den ligger efter sista spelomgången. Giltiga skäl för att flytta match är skolresor, lägerskolor, deltagande i skolstadslag eller distriktsstadslag eller annan anledning om ni är överens. Matchändring godkänns inte för deltagande i andra fotbollstävlingar, träningsläger eller i andra idrotter.

 

RIKTLINJER VID GROV UTVISNING

 

Detta är Stuvsta IFs riktlinjer för den ekonomiska hantering vid en så kallad grov utvisning i en tävlingsmatch.


När en spelare tilldelas grov utvisning (rött kort direkt) så rapporterar domaren den inträffade incidenten till Stockholms Fotbollförbund (StFF). Disciplinkommittén hos StFF kommer därefter att ta del av rapporten och fatta ett beslut kring omfattningen av spelarens avstängning i kommande tävlingsspel. Varje ärende som inkommer till Disciplinkommittén fakturerar StFF Stuvsta IF med en straffavgift på 500 kr.

Eftersom Stuvsta IF utgångspunkt är att våra spelare ska uppträda på ett sportsligt och respektfullt sätt mot motståndare, medspelare, domare och publik, budgeterar Stuvsta IF inte för att täcka upp för eventuella straffavgifter. Klubben ser inte att övriga spelare / medlemmar ska behöva betala för de få individer som inte följer klubbens och fotbollens värdegrund. 

Därför gäller följande

  • Vid en eventuell straffavgift får träningsgruppens lagledning besluta om deras lagkassa ska stå för straffavgiften eller om kansliet ska skicka en faktura direkt till spelaren.

  • Om träningsgruppen inte har någon lagkassa kommer Kansliet automatiskt att fakturera spelaren.

Om lagkassan ska eller inte ska täcka upp för eventuella straffavgifter är något som träningsgruppen gemensamt behöver ta ställning till, t.ex. på ett föräldramöte innan tävlingssäsongen. 

 

Observera att detta inte gäller för målchansutvisning (som också är direkt rött kort) eller lindrig utvisning (två gula kort). Vid dessa typer av utvisningar sker ingen rapport eller straffavgift.

 
 
Följ oss på sociala medier